Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πανεπιστημιακού Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου έπειτα από σύμπραξη των τριών δημόσιων νοσοκομείων Αττικής (Αλεξάνδρα , Αρεταίειο και Αιγινήτειο). Οι ιδρυτές της ”Αναστασίας” είχαμε την τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, να ενημερώσουμε το κοινό για τις δράσεις μας και να αποδώσουμε ένα σύντομο χαιρετισμό.
Το Κέντρο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη λειτουργία του με σκοπό τη σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως η θρομβόλυση και η μηχανική θρομβεκτομή. Συγκεκριμένα , η θρομβεκτομή αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των πρώτων ωρών από τη εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Όπως πολύ ωραία αποτυπώνει ο “μαέστρος”, όπως τον αποκάλεσε η πανεπιστημιακή και ιατρική κοινότητα, Παναγιώτης Παπαναγιώτου “Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 300 ασθενείς. Το Κέντρο εφημέρευσε περίπου 75 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 55 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης, αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία”.
Η εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον
συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή και επεμβατικό
νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, επ.
καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.
Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο, εκ των οποίων 14.000 ασθενείς, χάνουν τη ζωή τους μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκδήλωση του επεισοδίου και τουλάχιστον 12.000 μένουν με σοβαρή αναπηρία και χρειάζονται συνεχή υποστήριξη.
Ας είναι αυτή η αρχή για να γεννηθούν πολλά Κέντρα Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε όλη την Ελλάδα!