ΤΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ 2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΑΕΕ

1

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΑ ΑΕΕ

2

ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ

ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Βασική διαταραχή αποτελεί η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος σε μικρή ή μεγαλύτερη περιοχή του εγκεφάλου ανάλογα με το αγγείο που προσβάλλεται.

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο διαρκεί μόνο λίγες ώρες γιατί ο ίδιος ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να διορθώσει τη βλάβη οπότε τα συμπτώματα υποχωρούν. Ωστόσο, το Παροδικό ΑΕΕ ΔΕΝ είναι ΑΘΩΟ.

Μπορεί να σε προειδοποιήσει για επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο και γι΄ αυτό το λόγο απαιτείται λεπτομερής διερεύνηση των αιτίων του. Η κατηγορία αυτή αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται με απότομη έναρξη ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων:

ΑΙΤΙΑ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟΥ ΑΕΕ

μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φαρμακευτική θρομβόλυση

Η θεραπεία αυτή χορηγείται με ενδοφλέβιο τρόπο όπου η ουσία του φαρμάκου έχει σκοπό να διαλύσει τον θρόμβο και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στο αποφραγμένο αγγείο. Η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική εάν το φάρμακο χορηγηθεί εντός των τριών πρώτων ωρών από την εκδήλωση του επεισοδίου. Εάν, ωστόσο, ο θρόμβος είναι μεγάλος μειώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και συνίσταται νέα προσέγγιση για την αντιμετώπισή του.

Θρομβεκτομή

Η μέθοδος αυτή, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική, πραγματοποιείται από νευροακτινολόγους. Προσεγγίζεται ο θρόμβος, με τη διαδικασία της παρακέντησης της μηριαίας αρτηρίας με στόχο να απομακρυνθεί από τον αυλό του αγγείου και να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή του αίματος. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται είτε με μηχανική θρομβεκτομή είτε με αναρρόφηση του θρόμβου με ειδικό καθετήρα. Και στις δύο περιπτώσεις οι μέθοδοι είναι ασφαλείς αρκεί να δράσει ο ιατρός εντός 6 έως 8 ωρών, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΑ

ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Προκαλούνται από ρήξη κάποιου αγγείου και έξοδο του αίματος στον εγκεφαλικό ιστό. Η κατηγορία αυτή απαντάται σε μικρότερη συχνότητα και έχει κατά κανόνα χειρότερη πρόγνωση από την προηγούμενη κατηγορία.

Ενδοεγκεφαλική αιμορραγία

δηλαδή να εμφανιστεί αιμάτωμα μέσα στο εγκεφαλικό παρέγχυμα.

Α

Ενδοκοιλιακή αιμορραγία

δηλαδή να υπάρξει εμφάνιση αιματώματος μέσα στις κοιλίες του εγκεφάλου. Εξαιτίας της ενδοκοιλιακής αιμορραγίας μπορεί να αναπτυχθεί αποφρακτική υδροκεφαλία, η οποία πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών.

Β

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

η οποία εμφανίζεται στο διάστημα μεταξύ του εγκεφάλου και των μεμβρανών, που καλύπτουν τον εγκέφαλο. Συχνά αιτία είναι η ρήξη του εγκεφαλικού ανευρύσματος ή η ρήξη μίας αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας. Η αυτόματη υπαραχνοειδής αιμορραγία αποτελεί το 3% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Γ

Αυτόματο υπο-επισκληρίδιο αιμάτωμα

το οποίο αποτελεί σπάνια εκδήλωση αυτόματης αιμορραγίας. Συνήθως είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του εγκεφάλου.

Δ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

ΑΙΤΙΑ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΑΕΕ

μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Η υπέρταση
Η αγγειακή δυσπλασία & το ανεύρυσμα εγκεφάλου
Η φθορά των αγγείων λόγω ηλικίας και άλλων ενδεχόμενων νοσημάτων, όπως π.χ. διαβήτης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ

ΜΠΟΡΩ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΕΝΑ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ;

Η απάντηση είναι καταφατική, αρκεί να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης κάποιοι ασθενείς θα βελτιωθούν σημαντικά ενώ άλλοι ενδεχομένως να συνεχίσουν να έχουν προβλήματα ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του ΑΕΕ.

Ο εγκέφαλος διαθέτει μηχανισμούς ώστε να μάθει νέους τρόπους λειτουργίας χρησιμοποιώντας τα ανέπαφα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ανάλογα με την έκταση του επεισοδίου η αποκατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει:

Θεραπεία σε κινητικές δεξιότητες

...όπως επανεκπαίδευση σε βάδιση και ενδυνάμωση μυϊκής ισχύος

Θεραπεία σε γνωσιακές & συναισθηματικές δεξιότητες

...όπως αποκατάσταση σε επικοινωνία, ομιλία, γραφή, κατανόηση και ψυχολογική εκτίμηση για ενδεχόμενη εμφάνιση κατάθλιψης
Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και έτη μετά το επεισόδιο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο