ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ιδρύθηκε το 2021, με έδρα την Πάτρα, με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δημιουργήθηκε από την ανάγκη του Γιώργου και της Σοφίας Δημακίδη, παιδιών της Αναστασίας Αταμέγκου (1964-2020), να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια όσο και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον να ανταπεξέλθει στην αλλαγή του τρόπου ζωής που μπορεί να επιφέρει αυτή η νόσος.
Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη είναι οι Μαρία Ανδριανοπούλου και Νίκη Καρακώστα, που ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον των δύο πρώτων ιδρυτών, οι οποίες βίωσαν την αγωνία στην οποία βρίσκονταν η οικογένεια της Αναστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια νοσηλείας της.

ΜΕΛΗ

Σοφία Δημακίδη
Διαχειριστής & Ιδρυτικό μέλος
Γιώργος Δημακίδης
Ιδρυτικό μέλος
Νίκη Καρακώστα
Ιδρυτικό μέλος
Μαρία Ανδριανοπούλου
Ιδρυτικό μέλος

ΣΚΟΠΟΣ

H ANAΣΤΑΣΙΑ λειτουργεί ως η πρώτη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στόχος είναι η αλληλοβοήθεια και η ψυχοκοινωνική στήριξη τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα:

35.000 ΕΛΛΗΝΕΣ

ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί τη Νο3 αιτία θανάτου, καθώς και τη Νο1 αιτία αναπηρίας για τους ενήλικους ανθρώπους. Η θνησιμότητα κυμαίνεται στο 17-34% τις πρώτες 30 μέρες και 25-40% στον πρώτο χρόνο.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο καθένας μας στον τρόπο αναγνώρισης των συμπτωμάτων.

Έπειτα να δράσει άμεσα και να διακομιστεί ο ασθενής στο κατάλληλο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για εκτεταμένες και μόνιμες βλάβες με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ταχεία ανάρρωση μέσω της κατάλληλης θεραπείας.

Εάν εσύ ή κάποιος γνωστός σου παρουσιάσει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισόδιου:

ΔΡΑΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ

FACIAL DROOPING

Γέρνει το πρόσωπο: Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει. Εάν μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος γέρνει είναι ένδειξη.

ARM WEAKNESS

Αδυναμία Χεριών: Είναι ένα χέρι μουδιασμένο ή αδύναμο; Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια. Ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω.

SPEECH DIFFICULTY

Δυσκολία Ομιλίας: Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση. Είναι δύσκολο ο ασθενής να μιλήσει ή να γίνει κατανοητός.

TIME TO CALL

Ώρα να καλέσετε το ΕΚΑΒ: Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μηv καθυστερήσετε, καλέστε το 166. Ακόμη και αν τα συμπτώματα περάσουν, καλέστε το ασθενοφόρο.

ΟΡΑΜΑ

Όραμα των ιδρυτών είναι να μην υποφέρει κανένας άλλος, όπως υπέφερε η οικογένειά τους και τα εγκεφαλικά επεισόδια να μην αποτελούν, πλέον, αιτία θανάτου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο